Friday, August 5, 2011

sumpahan bujang senang

misteri buaya puaka di sarawak.
penulis buku : Alang Bumin
cetakan : tahun 1993

crocodille=buaya+jaguk+bujang senang.

gambaran dlm buku ni, buaya bujang senang adalah  jelmaan org2 yg menuntut ilmu buaya tetapi tlh langgar pantang larang . yg myebabkan ianya terus mjadi buaya dan xdpt tukar kembali kpd manusia biasa.
antara motif utama mrk beljar ilmu buaya adalah mbalas dendam;
Cth: Sumpahan Penunggu Telur Buaya.
 Silungu kne buli dgn ank ketua rumah panjang, tunang dier pun kne rampas.So, dier pun berhijrah, dlm perjalanan  , tetiba jea hujan panas. menurut pantang larang mrk, kne cr tempat berteduh. time berteduh tu dier bley plak duduk kat mulut buaya yg besar. Haa.. dari situ la dier mula kenal dgn tok pawang penunggu buaya. setahun dier bertapa & jadi kuat.
Pantang larang dier xbley bunuh manusia.Even musuh dier yg dulu. dari situ la punca dier mjadi buaya puaka yg memusuhi keturunan Badong ank tuai rumah panjang tu.

lain2 cerita pun lebih kurang mcm tu.. tp ada juga unsur2 agama islam digunakn dlm melawan buaya puaka or kalau ada org2 kg yg kne rasuk buaya. ~ bley dikatakan ayat kursi adalah sgt berguna dlm meminta pertolongan. Slot yg plg best tok imam tu mmg mgunakn ayat suci al-quran al-karim dan bahasa yg dipertuturkan mmg tertib. org2 kg mmg respect pada golongan agama,  (seperti apa yg aku baca dlm buku tu)

kisah Bujang senang ni bermula dgn hikayat
segelintir  penduduk kg yg mengamalkan ilmu hitam @ ilmu puaka. yg tinggal di kawasan pendalaman dan sumber ekonomi utama adalah pertanian dan hasil sungai.
Buaya jelmaan ada tanda putih dibelakang.
Sesiapa yg baik dgn buaya 0r ada ilmu, hasil tangkapan mmg lumayan. 

Dalam discovery channel yg aku tgok, buaya telah wujud sejak zaman dinosur & hanya akan mganggu manusia jka berasa terancam, habitat diganggu dan kekurangan makanan.

Inilah buku yg telah aku baca dlm 1st  puasa.


1 comment:

  1. As Salam.
    Saya berminat dengan buku ini. Jika masih ada dalam simpanan dan ingin dijual boleh hubungi saya

    aidilangelo@gmail.com
    atau kutubkhanahku.blogspot.com

    terima kasih kerana berkongsi info buku ini

    ReplyDelete